Τεχνολογία

Οι ΗΠΑ πρόκειται να μεταφέρουν τον εμπορικό τους πόλεμο κατά της Κίνας στο επόμενο επίπεδο.

Διαφήμιση

Δεν είναι μυστικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν διάφορες προσπάθειες για να εμποδίσουν την Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Η Ουάσινγκτον έχει αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά του Πεκίνου και έχει εμπλέξει ακόμη και άλλους σημαντικούς παίκτες, όπως η Ολλανδία και η Ιαπωνία, σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο.

Το επίκεντρο των κινήσεων της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για να γονατίσει τον ασιατικό γίγαντα συνίσταται βασικά στην παρεμπόδιση των εξαγωγών καρτών γραφικών, όπως οι NVIDIA A100 και NVIDIA H100, δύο βασικά εξαρτήματα για εργασίες μηχανικής μάθησης. Αλλά η Κίνα διαθέτει κάποιους πόρους για να τα βγάλει πέρα.

Όταν μπορείτε να “νοικιάσετε” δυτικά κέντρα δεδομένων
Πέρα από την παράλληλη αγορά, όπου είναι συχνά δυνατή η αγορά των προαναφερθέντων προηγμένων τσιπ (αν και σε υπερβολική τιμή), υπάρχει μια εναλλακτική λύση που δεν απαιτεί φυσικά εξαρτήματα. Μιλάμε για το cloud computing, μια δυνατότητα που τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφώσει ουσιαστικά τον κλάδο της τεχνολογίας.

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που, ως εταιρεία, ερευνητικό εργαστήριο κ.λπ., έπρεπε να δημιουργήσετε τους δικούς σας διακομιστές ή να έχετε φυσική πρόσβαση σε αυτούς. Στον κόσμο στον οποίο ζούμε, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τεράστιο όγκο υπολογιστικών πόρων χωρίς δική μας πολύπλοκη υποδομή. Πώς; Με υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, όπως οι Amazon Web Services, Microsoft Azure, IBM Cloud και Google Cloud.

Όπως βλέπουμε, οι δυνατότητες που ανοίγει αυτό το σενάριο είναι τεράστιες. Για παράδειγμα, κολοσσοί όπως το Spotify ή το Netflix στρέφονται σε αυτού του είδους τις εξαιρετικά κλιμακούμενες και προσαρμόσιμες υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες τους για αποθήκευση, βάσεις δεδομένων, ανάλυση, μηχανές συστάσεων, transcoding και άλλα. Ακόμη και η Midjourney το κάνει για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της.

Διαφήμιση

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κάποιος πουλάει στο AliExpress έναν περίεργο (και νέο) φορητό υπολογιστή ρετρό

Το νικέλιο παίζει ζωτικό ρόλο στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οφέλη του αλατιού για τα βουλώματα της τουαλέτας και του νεροχύτη