Υγεία

Γιατί πονάει ο αυχένας μου και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Διαφήμιση

“Ο αυχένας μου πονάει” είναι ένα συνηθισμένο παράπονο των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από έντονες ενοχλήσεις σε οποιαδήποτε από τις δομές του αυχένα (μύες, νεύρα, αρθρώσεις, αυχενικοί σπόνδυλοι) και αποτελεί κοινό σύμπτωμα διαφόρων ασθενειών και τραυματισμών.

Έρευνες δείχνουν ότι πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία) αντιμετωπίζουν περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στον κόσμο – 66-75% – κατά τη διάρκεια της ζωής τους (54% τους τελευταίους 6 μήνες). Η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως στις γυναίκες.

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να χωριστεί σε τρεις τύπους: οξεία (το σύμπτωμα εκδηλώνεται σε διάστημα μερικών ημερών και έως 6 εβδομάδων), υποξεία (έως 12 εβδομάδες) και χρόνια (από 3 μήνες έως αρκετά χρόνια), αλλά, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μόνο το 10% των περιπτώσεων εξελίσσεται στην κατηγορία των χρόνιων.

Γιατί εμφανίζεται ο πόνος στον αυχένα;
Τα αίτια μπορεί να είναι ποικίλα. Για παράδειγμα, τραυματισμοί (διαστρέμματα, ρήξη συνδέσμων, τραυματισμοί μεσοσπονδύλιου δίσκου), καταπόνηση των μυών του αυχένα λόγω στρες ή υπερβολικής σωματικής δραστηριότητας, κακή στάση του σώματος (βασικοί παράγοντες – καθιστική ζωή, υπερβολικό βάρος, λανθασμένη στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου, λάθος έπιπλα και εξοπλισμός γραφείου, που επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια της εργασίας), πλατυποδία, μυϊκή φλεγμονή λόγω κρύου κ.λπ.

Η αυχενική αρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, η δισκοκήλη, τα προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η βλάβη του νωτιαίου μυελού και ακόμη και μολυσματικές ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα μπορεί να είναι συμπτώματα.

Διαφήμιση

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επιστήμονες: μόλις 2,5 ώρες άσκησης την εβδομάδα μειώνουν τους κινδύνους

Να γιατί πρέπει να προσθέσετε σκόρδο στη λεκάνη της τουαλέτας σας

Konstantinos Zannas

Πόσες ώρες την ημέρα μπορείτε να εργάζεστε για να μην εξαντληθείτε.