Υγεία

“Στεγνό” βούρτσισμα – πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι

Διαφήμιση

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για την υγεία στο διαδίκτυο: πώς να κοιμάστε καλύτερα, πώς να κάθεστε σωστά, ακόμη και πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Ωστόσο, μη βιαστείτε να τις ακολουθήσετε άνευ όρων. Συχνά, αυτές οι συμβουλές δεν είναι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά μπορεί να είναι και επιβλαβείς.

Μία από αυτές τις αμφιλεγόμενες συμβουλές είναι να μην βρέχετε την οδοντόβουρτσά σας πριν από τη χρήση. Μαζί με έναν οδοντίατρο, αναλύουμε αν αυτή η μέθοδος είναι ασφαλής και πού μπορεί να οδηγήσει.

Τι είναι το “στεγνό” βούρτσισμα
Το “στεγνό” βούρτσισμα που αναφέρεται στο βίντεο δεν αποτελεί ασφαλή μέθοδο στοματικής φροντίδας. Η ιδέα ότι το νερό μαλακώνει τις τρίχες, ώστε να είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της πλάκας, δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, οι σκληρές, άκαμπτες τρίχες των οδοντόβουρτσων προκαλούν βλάβες στους μαλακούς και σκληρούς στοματικούς ιστούς.

Δεδομένου ότι το βούρτσισμα είναι μια τακτική διαδικασία, η πρόκληση καθημερινού μικροτραυματισμού μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες: συρρίκνωση των μαλακών ιστών και γυμνές ρίζες δοντιών (υποχώρηση των ούλων). Εκτός από αντιαισθητική, προκαλεί δυσφορία: οδοντική ευαισθησία στη θερμότητα, το κρύο, τα οξέα και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.

Εκτός από τους μαλακούς ιστούς, μια τόσο σκληρή βούρτσα γρατζουνάει το σμάλτο, οπότε με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χάσει την απαλότητα και τη λάμψη του και να συσσωρευτεί πάνω του πλάκα.

Πώς να βουρτσίζετε με ασφάλεια και σωστά
Ο χρυσός κανόνας της στοματικής φροντίδας είναι να χρησιμοποιείτε ήπια οδοντιατρικά προϊόντα που σας έχει συνταγογραφήσει ο οδοντίατρός σας. Η οδοντόβουρτσά σας πρέπει να είναι μαλακή, με πολλές τρίχες. Οι καλές οδοντόβουρτσες κατασκευάζονται με τρίχες επαγγελματικής ποιότητας, με ειδικά γυαλισμένες άκρες για να αποφεύγεται ο τραυματισμός των μαλακών και σκληρών ιστών.

Οι μαλακές τρίχες μπορούν να προσεγγίσουν καλύτερα τα δυσπρόσιτα σημεία ανάμεσα στα δόντια και να απομακρύνουν αποτελεσματικά την πλάκα. Η τεχνική βουρτσίσματος είναι επίσης σημαντική: οι κινήσεις βουρτσίσματος πρέπει να είναι “σαρωτικές” προς τα πάνω και προς τα κάτω, από τα ούλα προς την άκρη του δοντιού (από το ροζ στο λευκό).

Διαφήμιση

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επιστήμονες: μόλις 2,5 ώρες άσκησης την εβδομάδα μειώνουν τους κινδύνους

Γιατί πονάει ο αυχένας μου και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

6 ομάδες τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν κιρσούς