Υγεία

Επιστήμονες: μόλις 2,5 ώρες άσκησης την εβδομάδα μειώνουν τους κινδύνους

Διαφήμιση

Καλά νέα για όσους απολαμβάνουν τη νυχτερινή ζωή εις βάρος του ύπνου. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 150 λεπτά (συνολικά 2,5 ώρες) σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και αν ένα άτομο στερείται τακτικά ύπνου.

Πώς διεξήχθη η μελέτη
Η μελέτη επικεντρώθηκε στη συσχέτιση μεταξύ διαφορετικών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και διάρκειας ύπνου με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας που σχετίζεται με τις σύντομες περιόδους ύπνου μειώνεται με υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ή εξαλείφεται με μέτρια άσκηση.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τη συνδυασμένη επίδραση της άθλησης και της διάρκειας του ύπνου στον κίνδυνο θνησιμότητας με τη χρήση επιταχυνσιομετρίας. Τα επιταχυνσιόμετρα μετρούν την ένταση της κίνησης και αποτελούν τη βάση των βραχιολιών γυμναστικής και των έξυπνων ρολογιών. Αυτές οι συσκευές έχουν συμβάλει στην παροχή πιο ρεαλιστικών δεδομένων σχετικά με τη δραστηριότητα των συμμετεχόντων σε πειράματα (σε σύγκριση με τις έρευνες – οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν τα δικά τους αποτελέσματα στις απαντήσεις).

Το έργο ήταν μακροχρόνιο και ξεκίνησε το 2006 με την επιλογή των πιθανών υποκειμένων, από τα οποία υπήρχαν τότε πάνω από 500.000. Μετά την επιλογή των δεδομένων, πραγματοποιήθηκε επταήμερη καταγραφή με επιταχυνσιόμετρο από τον Φεβρουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2015 σε συνολικά 92.221 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ομάδα αυτή παρατηρήθηκε για επτά χρόνια. Τα άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου (σύντομος, κανονικός και παρατεταμένος) και σε δύο ομάδες ανάλογα με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ. Οι αιτίες θανάτου αναλύθηκαν εκ των υστέρων μέσω ενός μητρώου.

Διαφήμιση

Σχετικές δημοσιεύσεις

Βράστε ένα κρεμμύδι σε γάλα και πιείτε το: μια φορά είναι αρκετή.

Ακούτε συχνά μουσική με ασύρματα ακουστικά;

Πόσες ώρες την ημέρα μπορείτε να εργάζεστε για να μην εξαντληθείτε.