Τεχνολογία

Κάποιος πουλάει στο AliExpress έναν περίεργο (και νέο) φορητό υπολογιστή ρετρό

Διαφήμιση

Αν είστε λάτρης των ρετρό υπολογιστών, αυτό το φορητό υπολογιστή κινεζικής κατασκευής μπορεί να σας τραβήξει την προσοχή. Μιλάμε για το Book 8088, έναν υπολογιστή που συνδυάζει παλιό και σύγχρονο υλικό για να προσφέρει μια υπολογιστική εμπειρία παρόμοια με αυτή που θα μπορούσατε να βρείτε πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, αλλά στο σήμερα.

Ο πρωταγωνιστής αυτού του άρθρου βασίζεται στον IBM PC 5150, έναν υπολογιστή που θυμόμαστε εδώ στην Xataka το 2021 για την 40ή επέτειό του και του οποίου η σημασία δεν περνάει απαρατήρητη, καθώς ήταν ο πρώτος υπολογιστής στην ιστορία. Εκείνο το μηχάνημα ήταν εξοπλισμένο με τον θρυλικό επεξεργαστή Intel 8088 που έτρεχε στα 4,77 MHz περίπου.

Book 8088, ο απόλυτος φορητός υπολογιστής ρετρό
Η κίνηση της IBM έγινε πραγματική επιτυχία, αλλά καθώς το PC 5150 είχε ανοιχτή αρχιτεκτονική και ο γίγαντας του hardware δεν είχε δικαιώματα πατέντας, πολλοί άλλοι κατασκευαστές άρχισαν να λανσάρουν τις δικές τους, συνήθως φθηνότερες εκδόσεις, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των γνωστών “συμβατών PC της IBM”.

Η Xinrui Technology θέλησε να ανακτήσει αυτή την ουσία με το Book 8088. Ο φορητός υπολογιστής διαθέτει οθόνη LCD 7 ιντσών, 16 χρωμάτων, ικανή για μέγιστη ανάλυση 640 × 200 pixels χάρη στον οδηγό οθόνης Motorola 6845 CGA. Όσον αφορά τον ήχο, μπορεί να αγοραστεί με ένα τσιπ Yamaha OPL3, εάν το επιθυμείτε.

Από την πλευρά του επεξεργαστή, ο κατασκευαστής έχει βρει έναν τρόπο να φτάσει την απόδοση του Intel 8088. Επέλεξε να συμπεριλάβει τα τσιπ NEC V20 από τη δεκαετία του 1980, τα οποία έχουν ακίδες συμβατές με το τσιπ Intel 8088 και, όπως είναι αναμενόμενο, λειτουργούν στα 4,77 MHz όπως παλιά.

Διαφήμιση

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οφέλη του αλατιού για τα βουλώματα της τουαλέτας και του νεροχύτη

Οι συνομιλίες WhatsApp μπορούν πλέον να μεταφερθούν από ένα κινητό σε άλλο χρησιμοποιώντας το ίδιο σύστημα.

Στη μάχη της κατά της TSMC, η Samsung υπόσχεται να ξεκινήσει την παραγωγή τσιπ 2nm σε μεγάλη κλίμακα έως το 2025