Υγεία

Τι λέει το βάδισμά σας για την υγεία σας; Λέει ο ποδίατρος

Διαφήμιση

Οι άνθρωποι μαθαίνουν να περπατούν σε νεαρή ηλικία και μπαίνουν στην ενήλικη ζωή χωρίς να σκέφτονται πώς περπατούν. Η βάδιση γίνεται αντιληπτή ως μια μη εξαρτημένη δεξιότητα – όπως ακριβώς η όραση ή η αναπνοή. Ωστόσο, το βάδισμα είναι μια συνήθεια και, όπως κάθε ασυνείδητη δεξιότητα, παράγεται από πολλές επαναλήψεις. Κάθε μέρα ένας ενήλικας κάνει περίπου 8-12 χιλιάδες βήματα χωρίς να σκέφτεται πώς το βάδισμα επηρεάζει την υγεία. Αν και υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτεί κανείς.

Αν ξεχωρίσουμε κάθε βήμα ξεχωριστά, πρόκειται για μια “πτώση” στο ένα πόδι, μεταφέροντας όλο το βάρος του σώματος σε αυτό και σπρώχνοντας προς τα πίσω. Εξ ου και το συμπέρασμα ότι τα πόδια δέχονται τεράστια καταπόνηση και ένα λανθασμένο βάδισμα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία.

Πώς να εντοπίσετε μια διαταραχή βάδισης
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η φτέρνα. Η απόκλιση της φτέρνας από τη μέση υποδηλώνει διαταραχή στον άξονα του ποδιού και επομένως – λανθασμένη τοποθέτηση του ποδιού.

Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του μπροστινού ποδιού. Ένα φαρδύ μπροστινό πόδι ή/και μια απόκλιση του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω υποδεικνύει χαλαρό πόδι.

Προχωρώντας στο πέλμα: αναζητήστε καλαμποκιές. Αν βρίσκονται στη φτέρνα, υπάρχει μεγάλη καταπόνηση του σώματος γενικά και των αρθρώσεων ειδικότερα. Όταν οι κάλλοι βρίσκονται κάτω από το μικρό δάχτυλο του ποδιού, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο εξωτερικό μέρος του ποδιού- αν βρίσκονται κάτω από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο εσωτερικό μέρος του ποδιού.

Δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να καταλάβετε πώς κατανέμεται το φορτίο; Πάρτε ένα φθαρμένο παπούτσι και κοιτάξτε τη σόλα. Εάν είναι φθαρμένα από τη μία πλευρά, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι διαταραχής της βάδισης.

Πώς οι διαταραχές βάδισης επηρεάζουν την υγεία
Η ακατάλληλη εμβιομηχανική της βάδισης επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού βαδίσματος, το 1,5-2% του φορτίου των κραδασμών φτάνει στο κρανίο και τον εγκέφαλο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαταραγμένη βάδιση επηρεάζει τις αρθρώσεις. Οι πρώτες αρθρώσεις που επηρεάζονται είναι τα γόνατα. Ένας λανθασμένος άξονας του ποδιού αναδιανέμει το φορτίο στην άρθρωση του γόνατος, κατά την οποία το εξωτερικό ή το εσωτερικό μέρος έρχεται πιο κοντά, αρχίζει να “τρίβεται” και οδηγεί σε φλεγμονή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αρθρίτιδα. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια αρθρίτιδας μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή της άρθρωσης – οστεοαρθρίτιδα.

Διαφήμιση

Σχετικές δημοσιεύσεις

“Στεγνό” βούρτσισμα – πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι

Konstantinos Zannas

Να γιατί πρέπει να προσθέσετε σκόρδο στη λεκάνη της τουαλέτας σας

Konstantinos Zannas

Βράστε ένα κρεμμύδι σε γάλα και πιείτε το: μια φορά είναι αρκετή.